آیا کیست خوش خیم نشانه ی ابتلا به سرطان پستان است؟
آیا کیست خوش خیم نشانه ی ابتلا به سرطان پستان است؟
آیا کیست خوش خیم نشانه ی ابتلا به سرطان سینه است؟
تودههای خوش خیم سینه و درمان آنها
تودههای خوشخیم سرطانی، شاید عارضهی خوبی نباشند اما در دل بسیاری از بیماران مشکوک به سرطان سینه عبارتی امیدبخش است. طبق آمار بررسی شده سرطان سینه کشنده ترین سرطان در میان خانم ها است. اغلب ما میدانیم که سرطان از یک توده شروع میشود، در حالی که اکثر خانومها در ماموگرافیهای خود با تودههایی مواجه میشوند که اکثرشان خوش خیم و یا موقت هستند، اما با این حال اضطراب و تشویش آنها را فرا می گیرد که در صورت اطلاع کافی در مورد این تودهها این اضطراب تا حد زیادی فروکش میکند. در ادامه اطلاعات بیشتری از این تودهها را در اختیارتان قرار میدهیم.
کدام کیستها را باید جراحی كرد؟
كیستها تودههایی با دیواره ظریف هستند که قسمت درونی آنها از مایع تشکیل شده است، درست مانند یك توپ پینگ پنگ كه از آب پر شده باشد. این كیستها در هر جای بدن از جمله سینه میتوانند ایجاد شوند و بسیار شایع هستند طوری که تعداد زیادی از خانمها ممکن است یک یا چند کیست در سینههای خود داشته باشند. کیستها علت خاصی ندارند اما به نظر میرسد که با وضعیت هورمونی فرد در ارتباط هستند، با این حال وجود کیست لزوما به معنای اختلال هورمونی در یک خانم نیست. خوشبختانه كیستها در اغلب موارد خوش خیم هستند و برای بیمار مشکلسازی نمیکنند.
برای درمان آنها اگر با درد همراه باشد میتوان از داروهای خوراکی استفاده كرد. اگر کیست بزرگ باشد یا پزشک تشخیص دقیق تر را لازم بداند، اقدام به تخلیه آن با سوزن ظریف خواهد کرد که کار بسیار راحت و بدون دردی است و به صورت سرپايی انجام میشود. اگر كیستهای كوچك مشكوك باشند میتوان آنها را با هدایت سونوگرافی تخلیه كرد و نمونه را براي بررسی سلولی به آزمایشگاه فرستاد. در اغلب موارد اقدامات گفته شده برای درمان کیست کافی است اما به ندرت عمل جراحی نیز لازم میشود؛ برای مثال درکیستهایی که مایع داخل آنها خونی باشد یا در کنار آنها تودهای دیگر نیز مشاهده شود یا اگر پس از چند بار تخلیه و به فاصله كوتاه از زمان تخلیه کیست عود كند یا اگر قسمتی از آنها سفت یا توپر باشد، نیاز به عمل جراحی وجود دارد.
فیبرو آدنومها در زنان جوان شایعتر است
فیبرو آدنومها شایعترین تومورهای خوشخیم پستانی هستند که بیشتر در زنان 20 تا 35 ساله دیده میشود اما در نوجوانان هم ممکن است دیده شوند. قبل از 25 سالگی فیبرو آدنومهای پستان از کیستهاهم شایعترند و موجب اضطراب و هراس در این گروه از بانوان میشوند. این تودهها ممکن است در هر دو پستان بوجود بیاید و گاهی ممکن است تعداد آنها به چند عدد در هر سینه برسد. معمولا در صورتی که تشخیص فیبرو آدنوم برای پزشک مسجل باشد نیازی به عمل جراحی وجود ندارد اما اگر توده رو به رشد باشد یا اندازه آن در حدی بزرگ باشد که خارج کردن آن ترجیح داده شود، اقدام جراحی لازم میشود. این عمل ساده و بیخطر است و از نظر زیبايی نیز مشکل خاصی در سینه ایجاد نمیکند زیرا با یک برش بسیار کوچک انجام میشود و با بخیه ظریف و قابل جذب ترمیم میشود.
ممکن است سینه عفونت کرده باشد!
ماستیت یا آبسه پستانی ورم و عفونت پستان است که به دنبال التهاب غدد پستانی در زنان در دوران شیردهی ایجاد میشود ، زمانی که التهاب در بافت پستان محبوس میشود، آبسه بوجود میآید و به صورت توده ای همراه با علائمی مانند حساسیت، درد و افزایش دما احساس میشود.
تودههای التهابی بر اثر عواملی نظیر عفونت ایجاد میشوند. التهاب ایجاد شده در بافت پستان باعث میشود توده یا سفت شدگی در سینه بیمار حس شود. حتی گاهی با به داخل کشیدن پوست یا نوک سینه علائم سرطان سینه را تقلید میکند.
عفونتهای بافت پستان اغلب در خانمهای شیرده اتفاق میافتند. درمان اولیه این تودهها استفاده ازآنتیبیوتیک است و بیماران باید سریعا به پزشک مراجعه کنند و دارو دریافت كنند چراکه این التهاب ممکن است تبدیل به آبسه شود. در این صورت نیاز به تخلیه با عمل جراحی میشود. برخی اوقات التهاب درون سینه ناشی از عفونتهای قارچی است که در این موارد نیاز به درمان با داروهای خاص وجود دارد. گاهی نیز علت التهاب ناشناخته است و میکروب خاصی را نمی توان در کشتهای انجام شده یافت. در این مورد نیز درمانهای خاصی وجود دارد که به خوبی بیماری را کنترل میکنند.
توده پستان چگونه تشخیص داده می شود؟
معمولا اولین تشخیص توده در پستان توسط خود بیمار داده میشود. بيماري كه با توده پستان و ساير شكايات به پزشك مراجعه ميكند، ابتدا با سيستمهاي تصويربرداري پيشرفته مانند اولتراسوند و ماموگرافی مورد ارزيابي قرار ميگيرد. در نتیجه این ارزیابی برای تعیین اندازه، تعداد و محل توده در پستان، فرآیند ارزیابی قطعه گرفته شده به روش بیوپسی با سوزن ظریف در محیط آزمایشگاه آغاز می شود. در نهایت مناسبترین درمان برای بیمار برای مشکلی که در نتیجه این ارزیابیها تشخیص داده می شود، اعمال می شود.
کدام علائم توده در سینه باید جدی در نظر گرفته شود؟
در دوره پس از نوجوانی، معاینه منظم در زنان برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه بسیار مهم است. بخصوص بعد از 40 سالگی غربالگری باید با انجام ماموگرافی هر سال ادامه یابد. برخی از علائم مشاهده شده در معاینه ممکن است از نظر سرطان ارزشمند باشد. ضایعات تودهای در صورت وجود علائم زیر، توصیه میشود توسط پزشک متخصص ارزیابی شوند:
توده هایی که باعث تغییر در شکل، رنگ و ساختار پوست سینه شوند.
توده هایی که باعث دررفتگی، تغییر شکل یا ترشحات خونی در نوک پستان شوند.
توده هایی که تغییر شکل یا افزایش اندازه را نشان دهند.
توده هایی که پس از قاعدگی پسرفت نمیکنند.
توده های نامنظم، محکم و بی حرکت
تفکیک بیماریهای خوشخیم و بدخیم
نخست لازم است برای آشنایی با بیماری های خوش خیم و بدخیم پستان و تفکیک این دو از یکدیگر توضیحاتی را ارائه نماییم، بیماری خوشخیم در پستان به معنای بیماری است که محدود به سینه است و با درمانهای طبی یا جراحی قابل مهارشدن است.
بیماری بدخیم پستان معادل سرطان پستان است، بدخیم به این معنا نیست که کشنده است و انسان را از بین میبرد بلکه به این معناست که پتانسیل ازبینبردن دارد و اگر درمان نشود به جاهای دیگری از بدن سرایت کرده و موجب میشود که فرد بیمار، جان خود را از دست بدهد.
بنابراین اگر بگوییم سرطان خوشخیم، این تعبیر درستی نیست. اما بیشترین مواردی که در بیماریهای خوشخیم پستان با آن طرف هستیم، کیستهای سینه همانند کیست های ساده، کمپلیکه و کیستهای کمپلکس هستند که انواع مختلفی دارند. کیست های ساده به هیچ عنوان احتمال بدخیمی ندارند و همچنین درمان خاصی برای آن ها نیاز نخواهد بود مگر آنکه علامت دار شوند. در واقع کیست های ساده از طریق سونوگرافی قابل تشخیص خواهند بود.
کمپلکس و کمپلیکه دو لفظ هستند که همه جا بکار برده نمی شود و تنها توسط رادیولوژیک، در سونوگرافی آن ها از یکدیگر تفکیک می شوند. نیازی نیست که بیماران درباره آن چیزی بدانند، اما این کیستها شاید به برخوردهای دیگری نیازمند باشند. یعنی شاید با دارو قابل رفع نباشند و نیاز به نمونهبرداری داشته باشند. وقتی کیستها ساده نیستند بحثهای دیگری ایجاد میشود و به همین سبب درمان نیز شکل دیگری مییابد.
درمان بیماری های خوش خیم پستان
معمولا خانم های مبتلا به بیماری های خوش خیم پستان که احتمال بروز سرطان در آن ها پایین است، باید سالانه نسبت به انجام ماموگرافی و یا معاینات بالینی اقدام کنند. خانم هایی که کیست، فیبروآدنوم و یا دیگر توده ها را دارند، بهتر است تحت نظر پزشک باشند.
دنبال کردن اقدامات درمانی در موارد زیر توصیه می شود:
داشتن بیماری های خوش خیمی که با احتمال متوسطی از بروز سرطان پستان در ارتباط باشد.
داشتن بیماری خوش خیمی که با احتمال کمی از بروز سرطان در ارتباط باشد، به عنوان مثال، افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به این سرطان را دارند.